Tekstgrootte
Op elke school worden belangrijke besluiten genomen. Enerzijds beslissingen, die direct te maken hebben met het onderwijs dat wordt gegeven: bijvoorbeeld over de keuze van een nieuwe methode, de invulling van de leerlingbegeleiding en de indeling van de groepen etc.
Anderzijds ook beslissingen die betrekking hebben op de school als geheel: zoals de ouderenquête, de wijze van rapportage met de hieraan gekoppelde invulling van de 10-minutengesprekken, het gebruik van ICT-middelen en de risico-inventarisatie voor het beoordelen van de veiligheid op en rond de school.
Bij het nemen van deze besluiten is het de taak van de Medezeggenschapsraad (MR) om de belangen van de verschillende groeperingen binnen de school te vertegenwoordigen. Dit zijn op Het Baken de ouders, hun kinderen en het schoolteam.
Hierbij kent de medezeggenschapsraad (MR) wettelijk twee soorten rechten afhankelijk van het te nemen besluit:
In de medezeggenschapsraad (MR) zitten een tweetal teamleden (teamgeleding) en twee gekozen ouders (oudergeleding):
Praktijk
In de praktijk is het op Het Baken zo geregeld, dat de MR met regelmaat vergadert, vaak met, maar soms ook zonder de adviserend directeur. Tijdens deze vergaderingen worden voorstellen zo goed mogelijk vanuit de verschillende invalshoeken beoordeeld. De vergaderingen zijn in principe openbaar. U kunt via de MR-leden in de oudergeleding ideeën en suggesties op de vergaderagenda laten plaatsen.
Speerpunt 1: Het verhogen van ouderbetrokkenheid op school
De MR vindt ouderbetrokkenheid op school belangrijk, omdat het bijdraagt aan een goede en effectieve leeromgeving voor de leerlingen. We zien daarin een aantal punten als positieve uitkomsten:
1. Ondersteuning van het leerproces. Wanneer ouders actief deelnemen aan de onderwijservaring van hun kinderen, kunnen ze hen beter ondersteunen bij het leren en het begrijpen van de lesstof.
2. Verbetert de communicatie. Een goede relatie tussen ouders en school bevordert open communicatie. Dit is belangrijk voor het delen van informatie over de voortgang van de leerlingen, schoolactiviteiten en eventuele zorgen.
3. Creëert een ondersteunend netwerk. Ouderbetrokkenheid draagt bij aan het opbouwen van een ondersteunend netwerk rondom leerlingen. Dit netwerk kan helpen bij het aanpakken van uitdagingen en het bevorderen van een positieve leeromgeving.
4. Positieve invloed op leerprestaties. Studies tonen aan dat wanneer ouders betrokken zijn bij het onderwijs van hun kinderen, dit een positieve invloed heeft op hun academische prestaties en algemene ontwikkeling.
Speerpunt 2: Verlagen werkdruk van het personeel
Het verlagen van de werkdruk onder het schoolpersoneel vindt de MR van cruciaal belang om een gezonde, productieve en duurzame onderwijsomgeving te bevorderen. Hier kijken we naar de volgende punten:
1. Kwaliteit van het onderwijs. Een verminderde werkdruk stelt leerkrachten in staat om hun tijd en energie effectiever te gebruiken, wat de kwaliteit van het onderwijs positief beïnvloedt. Leerkrachten hebben meer ruimte voor zorgvuldige lesvoorbereiding, individuele aandacht voor leerlingen en professionele ontwikkeling.
2. Welzijn van het personeel. Het verlagen van de werkdruk draagt bij aan het welzijn van het personeel, wat op zijn beurt een positieve invloed heeft op hun fysieke en mentale gezondheid.
3. Tevredenheid en retentie. Een gezonde werk-privébalans en verminderde werkdruk dragen bij aan de tevredenheid van het personeel. Tevreden personeel is meer geneigd om langer bij de school te blijven, wat de continuïteit en stabiliteit bevordert.
4. Positief schoolklimaat. Een schoolomgeving waarin het personeel zich gesteund voelt en voldoende ruimte heeft om zijn taken uit te voeren, draagt bij aan een positief schoolklimaat. Dit heeft invloed op de algehele sfeer en het succes van de school.
De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)
Vanuit Het Baken wordt een lid (ouder of leerkracht) afgevaardigd naar de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Deze GMR overlegt met elkaar alle zaken, die voor de gezamenlijke scholen van onze stichting CPOW relevant zijn. Bulent Demir, vader van Idil (groep 6/7) neemt zitting in de GMR namens Het Baken.